WASPADALAH !!! AJALMU TIDAK MENUNGGU TAUBATMU !!!TOLONG BANTU BAGIKAN ...
Segala puji untuk Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga dan para sahabat serta pengikut yang istiqamah menuruti baginda sampai ke hari kiamat. Wahai Sahabatku Yang Selalu Di Rahmati Oleh Allah SWT

Alhamdulillah ALLAH SWT masih memanjangkan usia, meminjamkan nyawa serta masih memberikan kesempatan pada kita untuk memohon keampunan dariNYA serta menegakkan Islam tercinta agar kita bisa terus mengejar redhaNYA.

Ibnu Umar berkata : “Aku bersama Rasulullah, lalu seorang lelaki Ansar datang pada Baginda mengucapkan salam lantas bertanya : Wahai Rasulullah. Manakah pada kaum mukminin yang paling utama? Baginda menjawab : Yang paling baik akhlaknya pada mereka. Dia bertanya lagi : Manakah di antara kaum mukminin yang paling cerdik?

“Baginda menjawab : Yang paling banyak mengingati kematian pada mereka serta paling bagus persiapannya selepas kematian. Mereka itu orang cerdik, ”
 (Hadis Riwayat Imam Ibnu Majah)

Sentiasa mengingati mati bukanlah mengabaikan setiap perkara di dunia namun sentiasa mengingati mati adalah menghindarkan diri dari tertipu dengan kenikmatan dunia yang serba sementara.

 " Genggamlah dunia jangan biarkan dunia menggenggam diri mu. Kawallah nafsumu serta jangan biarkan nafsu mengawalmu. "

Sentiasa mengingati mati serta sentiasa bersedia hadapi mati bermaksud sentiasa bikin persiapan untuk ke alam kubur serta alam


akhirat. Di akhirat kelak kita akan di tanya apakah yang sudah kita lakukan di dunia. Tidakkah kita diturunkan ke dunia untuk jadi khalifah dan untuk memakmurkan bumi ALLAH SWT?

“Katakanlah (wahai Muhammad) : “Sebenarnya


maut yang kamu larikan diri daripadanya itu, tetap menemui
anda ; kemudian anda akan dikembalikan pada ALLAH yang tahu segala yang ghaib serta yang nyata, lantas DIA memberitahu pada anda apa yang anda sudah lakukan (dan membalasnya). ” (Surah Al-Jumu’ah : Ayat 8.)

Serta perlu diingat, memakmurkan bumi ALLAH SWT bukanlah bermaksud hidup di dunia dengan bersenang-lenang hanya namun bermaksud berusaha bersungguh-sungguh mengamalkan suruhan ALLAH SWT serta RasulNYA. Matlamat hidup manusia di dunia yang sebenar yaitu mencari serta untuk mendapatkan redha ALLAH SWT, bukan untuk mencari kesenangan dunia yang semetara. Mencari redha ALLAH SWT dengan mengamalkan ajaran agama serta menyebarkannya.

Sungguh berbahagia orang yang sentiasa mengingati semua dosa yang sudah dilakukan oleh dirinya sendiri untuk satu perubahan diri menuju taubat nasuha.
Tetapi alangkah ngerinya jika kita selalu tunda amal perbuatan baik serta taubat kerana merasakan umur masih muda serta merasakan bakal hidup lama didunia ini padahal maut bakal menjemput pada beberapa bila saat sahaja.

Firman ALLAH SWT : " Sesiapa yg tidak bertaubat, jadi mereka itu yaitu orang-orang yang zalim " (Surah al-Hujurat : Ayat 11)
Orang yang bertaubat itu kekasih ALLAH, orang yang bertaubat dari pada dosa yaitu seperti orang yang tidak mempunyai dosa. " (HR Ibnu Majah & Ibnu Mas'ud)

Orang yang cerdik yaitu orang yang sentiasa mengingati mati serta sentiasa bersedia menghadapinya. SubhANNALLAH WAL HAMDULiiLAH WA ALLAHU AKBAR

Halaman Berikutnya: